thumbnail image
Upplev Baskien

 

    • Start
    • Resor 
      • Vandring på egen hand, 5 dagar
      • Vandring på egen hand, 7 dagar
      • Cykla på egen hand - Rioja
      • Kombiresa - vandra & cykla
      • Upplevelseresa
      • Vandra i Andalusien
      • Surf & Skate
    • Guide Baskien
    • Guide Rioja
    • Om oss
    • Bloggen
    • Kontakt
    • …  
      • Start
      • Resor 
        • Vandring på egen hand, 5 dagar
        • Vandring på egen hand, 7 dagar
        • Cykla på egen hand - Rioja
        • Kombiresa - vandra & cykla
        • Upplevelseresa
        • Vandra i Andalusien
        • Surf & Skate
      • Guide Baskien
      • Guide Rioja
      • Om oss
      • Bloggen
      • Kontakt
    Upplev Baskien

     

      • Start
      • Resor 
        • Vandring på egen hand, 5 dagar
        • Vandring på egen hand, 7 dagar
        • Cykla på egen hand - Rioja
        • Kombiresa - vandra & cykla
        • Upplevelseresa
        • Vandra i Andalusien
        • Surf & Skate
      • Guide Baskien
      • Guide Rioja
      • Om oss
      • Bloggen
      • Kontakt
      • …  
        • Start
        • Resor 
          • Vandring på egen hand, 5 dagar
          • Vandring på egen hand, 7 dagar
          • Cykla på egen hand - Rioja
          • Kombiresa - vandra & cykla
          • Upplevelseresa
          • Vandra i Andalusien
          • Surf & Skate
        • Guide Baskien
        • Guide Rioja
        • Om oss
        • Bloggen
        • Kontakt
      Upplev Baskien
      • GUIDE TILL BASKIEN

         GRATISTIPS FÖR ATT FÖRBÄTTRA VÅR POSITIONERING 

      • GORA EUSKADI

        Baskien är den av Spaniens 17 autonoma regioner som har mest självständighet. Sedan 1982 har man en egen riksdag och regering och även ett eget skatteverk vilket är vad som skiljer regionen administrativt från till exempel Katalonien. Historiskt kommer baskernas starka identitet och känsla av att vara just Basker från det faktum att geografin alltid har gjort att man levt väldigt isolerat från omvärlden, Spanien inkluderat. Baskien består fortfarande mest av låga berg och dalar och små byar som ligger längs med dalarna, uppefter bergssidorna och intill havet. Man har genom århundradena livnärt sig på jordbruk och fiske och haft begränsad kontakt med omvärlden vilket är vad som format just denna starka baskiska identitet med ett eget helt unikt språk, Euskera, och levande traditioner. Den officiella autonoma regionen Baskien består av tre provinser, kustprovinserna Bizkaia och Gipuzkoa och inlandsprovinsen Álava. Den officiella huvudstaden i den autonoma regionen Baskien är Vitoria, Gazteiz på baskiska, och ligger i just Álava.

         

        Vitoria är en charmig stad med runt 250 000 invånare med en välbevarad stadskärna från medeltiden som gränsar till vinregionen Rioja och är väl värd ett stopp om ni har vägarna förbi. Álava är betydligt plattare än de två kustprovinserna och lever fortfarande mycket på jordbruk som alltid har varit en grundpelare i baskernas ekonomi. Industrin kom till Baskien och framförallt då Bilbao och provinsen Bizkaia i början på 1900-talet och skapade det moderna Bilbao som nu är Baskiens största stad.

         

        Bilbao har strax över 350 000 invånare och nästan en miljon av Baskiens totalt strax över två miljoner invånare bor i stor-Bilbao. Från stadens konkurs i mitten av 1980-talet till byggandet av Guggenheim-museet på 1990-talet har Bilbao nu blivit en vacker och avantgardistisk storstad som är väl värd att besöka. Ett lysande exempel på lyckosam modern stadsplanering och en spännande motsats till resten av Baskien som fortfarande är ganska ruralt och mestadels består av mindre byar och förhållandevis orörd natur. Möjligtvis med undantag för San Sebastián, eller Donostia som man säger på baskiska.

         

        San Sebastián i Gipuzkoa var ända fram till mitten av 1800-talet bara en liten by inramad av en ringmur som låg i nuvarande Gamla Stan. På 1860-talet rev man så ringmuren och började bygga ut staden och i slutet av 1880-talet började den spanska drottningen spendera somrarna i San Sebastián med hela hovet och dess följe vilket gjorde staden till den spanska societetens sommarnöje. Man byggde ståtliga hotell, teater och casino i den franskinspirerade byggstil som kom att få namnet Belle Epoque efter stadens storhetstid runt sekelsiktet. Staden växte och dess läge precis vid havet och bekväma storlek gjorde att den sedan tagit vara på detta rykte som hela Spaniens förnämsta och vackraste havsbad. Staden känns för de flesta mer som en stor by även om den officiellt har runt 180 000 invånare. De tre stränderna som sträcker sig utmed stadens centrala tillsammans med bukten La Concha skapar en magnifik inramning och bor man någorlunda centralt är det gångavstånd i princip överallt.

         

        Att uppleva Baskien. Vill man uppleva Baskien är San Sebastián en bra inkörsport. De fantastiska stränderna, de vackra byggnaderna, närheten till naturen, folklivet på barerna och matkulturen gör att de flesta blir förälskade på bara ett par dagar. I den här lilla mini-guiden koncentrerar vi oss på vår älskade hemstad och det i Sverige så omskrivna baskiska köket men efter det att ni förälskat er i San Sebastián berättar vi gärna mer om kulturen, om resten av kusten, om de vackra bergen och de förtjusande byarna och unika platserna som ligger gömda därinne bland de gröna kullarna som denna delen av Spanien ofta kallas.

         

        Det baskiska köket. Hemligheten bakom det berömda baskiska köket ligger helt enkelt i traditionerna och tillgången på fantastiska råvaror. Den bördiga jorden, det småskaliga jordbruket och goda tillgången på fisk gör att baskerna alltid har haft ett varierat kök. Man lägger stor vikt vid allt som har med mat och dryck att göra och detta går som en röd tråd genom generationerna och samhällslivet. Att träffas och umgås är otroligt viktigt och maten står ofta i fokus. Framförallt på helgerna är det lunchen som är den stora familjesammankomsten och där ingår givetvis el poteo, att träffas ute på stan före lunch för att umgås, ta en pintxo för att hålla hungern stången och givetvis några glas vin eller vermú.

         

        Pintxos. Baskien och framförallt gamla stan i San Sebastián är ju väldigt känd för alla fantastiska pintxo-barer och den atmosfär de skapar. Bland lokalbefolkningen är pintxo-ätandet en del av vad man brukar kalla för el poteo dvs när man träffas före lunch eller middag för att ta några glas innan man ska äta vare sig man äter hemma eller på lokal. Kärt barn har många namn men framförallt på helgen är detta ofta navet i det sociala livet, tomar el aperitivo eller helt enkelt tomar el vermú är för många helgens höjdpunkt.

         

        Pintxon var helt enkelt något som uppkom för att man skulle få något litet tilltugg i magen så man stod sig. Enligt legenden är la Gilda originalpintxon, ett par piparras (baskisk pepparfrukt) en oliv och några anchoas (sardeller) som man sätter på en tandpetare och som finns på i princip alla bardiskar. Utöver allt som ligger uppe på bardiskarna har de flesta barer även varma pintxos (pintxos calientes) som i bästa fall står på menyn, ofta skrivet på någon tavla någonstans. Glöm allt snack om att spara tandpetare, ser servitörerna att ni är utländska ber de ofta om betalt direkt när ni tagit en pintxo och beställt något att dricka annars är traditionen att man förser sig med pintxos och sedan räknar upp för servitören vad man ätit och druckit innan man lämnar och ber att få betala då - cóbrame por favor! Eftersom många turister tar chansen och låter hela lunchen eller middagen bestå av pintxos så delar nu många servitörer ut tallrikar om de ser att ni är turister och frågar vad ni vill dricka, när ni sedan plockat på er vad ni vill ha visar ni bara upp tallriken för servitören som då tar betalt.

         

        En del barer har öppet hela dagen men många öppnar runt 12:00 och sedan stänger de vid 16:00 och öppnar sedan igen runt 18:00. De pintxos som ligger uppe på bardisken är oftast kalla men en del värmer de upp, och vill ni ha dem varma är det bara att säga till. Ni ser att det finns en uppsjö av varianter men de är ganska lika barerna emellan, vad som kan vara svårare som ovan pintxo-ätare är att hitta sina favoritställen vad det gäller de varma pintxos som görs på beställning så vi drar några exempel på våra favoriter som ni kan beta av på en pintxo-safari i gamla stan i San Sebastián. Alla ligger på minuters avstånd inne i gamla stan så de är bara att plugga in i Google Maps.

         

        Tips på pintxo-barer

        • Gandarias: Pintxo solomillo - oxfilé med salt och lite grön paprika. De brukar under säsong också ha piparras eller guindillas (kärt barn…) som ni bör prova, en ración eller media ración (hel eller halv portion) baskiska pepparfrukter, inte jättestarka. De har även bra risotto och en välfylld bardisk.
           
        • Goiz Argi: Brocheta de gambas - shrimp skewer - grillade räkor med fantastisk vinagrette. De har bra kött och svamp på spett också om man tycker om det.
           
        • Borda Berri: Uppskrivet ställe som finns med i alla guideböcker men fortfarande har bästa carrilleras - veal cheeks - oxkinderna i gamla stan. Gå dit innan det blir fullt och ha överseende med servitörskans barska sätt. De har också bra grillad foie gras och risotto med Idiazabal-ost.
           
        • Bar Aralar: Om ni absolut vill sitta. Bra utbud av både kalla och varma pintxos och trevliga servitörer som förstår engelska.
           
        • Casa Urola: Vieira - kammussla - scallop. Har även Txomin Etxaniz Txakoli, JWA:s favorit.
           
        • Ganbara: Om ni gillar svamp - hongos - bara att peka så steker de upp.

         

        Skulle ni sedan fortfarande vara hungriga så rekommenderar vi varmt att ni avslutar kvällen på la Mejillonera, en institution i la parte vieja Donostiarra, gamla stan i San Sebastián. Härlig blandning av unga och gamla och numer även en del turister, har ni riktig tur så underhåller något gammalt original med skönsång.

         

        La Mejillonera - Mejillones - musslor i parti och minut, baskisk fast food och ofta fullt men fortsätt alltid så långt in ni kan så finns det alltid lite plats. Ni ser på tavlan framför er vad de har men vi rekommenderar mejillones tigres eller med vinagreta, en liten patatas bravas till det och en ración calamares con pimientos UTAN salsa annars får ni dem dränkta i sås.

         

        Restauranger: I Baskien stavas kultur i första hand matkultur, Att äta är kultur, att äta är att umgås, att äta är livet. Man äter mycket och man äter ofta, förutom på morgonen då man fortfarande nöjer sig med kaffe och en liten sötsak. Vilket betyder att om ni är frukostmänniskor så bör ni antingen boka boende med eget kök eller bo på hotell där de flesta numer har frukostbuffé, grötfrukostar och liknande finns fortfarande inte i Baskien. Det mest kompletta ni kan hitta på ett vanligt café dvs bar är combon kaffe, croissant och ett glas färskpressad apelsinjuice.

         

        Tack och lov är det redan runt klockan 12:00 dags för tolv-pintxon som förtjänstfullt sköljs ner med ett glas vin eller varför inte en iskall ljus lager. Våra vänner los hipsters har numer även sett till att det på en hel del ställen erbjuds IPA och diverse andra ner eller mindre hembryggda varianter. Måndag till fredag har många restauranger menú del dia för runt 30€ dvs dagens vilket betyder förrätt, huvudrätt, dessert och enklare vin till det. En del restauranger har även fast meny på kvällar och helger men oftast är det lite dyrare. Kom ihåg att inga (bra) restauranger öppnar kök och matsal före tidigast 13:00, ofta inte förrän 13:30, sedan serverar de fram till 16:00 ungefär och stänger sedan för att öppna igen tidigast 20:00 och oftast 20:30. Och vad är hemligheten för att klara sig till 20:30 undrar ni? Sex-pintxon såklart!

         

        Vill ni vara säkra på att få bord kvällar och helger så BOKA ALLTID!

          

        Det baskiska köket har alltid levt på sina fantastiska råvaror, här har det varit ekologiskt och närproducerat sedan tidernas begynnelse. På grund av detta gillar man att fokusera på råvaran och smaken av råvaran, beställer man fisk får man framförallt fisk, beställer du kött får du kött och grönsaker äter man hemma eller som förrätt. Går man på traditionell baskisk restaurang ska det vara fint dvs prima kött, fisk eller skaldjur. Förvänta er inte potatis eller såser till allt så vill ni absolut ha potatis kan det vara bra att läsa menyn noga eller beställa extra.

         

        På 80-talet började några av de numer världsberömda kockarna Arzak, Subijana och Berasategui experimentera lite med de traditionella recepten och skapade vad som numer är känt som la nueva cocina vasca, det nya baskiska köket. En mer avantgardistisk inställning till matlagning som sedermera gav dem en drös Michelinstjärnor och drar mycket människor till Baskien. En upplevelse för er som tycker om den sortens matlagning och med mer inrikting på upplevelse än mat, och i fallet med Michelinstjärnorna en ganska saftig prislapp. En enstjärnig restaurang som Mirador de Ulia eller Kokotxa har prisvärda menyer för under 200€ men vill ni gå på trestjärniga som Arzak (boka månader i förväg) eller Akelarre (lättare att boka) så får ni räkna med minst 500€ per person.

         

        Några restauranger som vi gillar och som ligger på gångavstånd från allt och där ni äter furstligt för långt mindre pengar är:

         

        Traditionella restauranger i Gamla Stan:

        • Gandarias: Bra råvaror, en trevlig matsal och bra service, är vana vid engelska. Vi rekommenderar almejas marineras (små musslor) rape (marulk) och varför inte deras förträffliga txuletón (t-ben) som huvudrätt. Har jättetrevlig personal i restaurangdelen längst in som tar emot er bokning. Har även online-bokning.
        • Bernardo Etxea. Ett klassiskt ställe i centrum med traditionellt kök.
        • Casa Urola: I linje med Gandarias. Bra traditionell restaurang, har online-bokning.
        • Juanito Kojua: Som ovan men utan online-bokning.

         

        Modernare restauranger i övriga stan:

        • Zelai Txiki. Familjeägd och driven fantastisk restaurang som ligger i lugn och ro några hack ovanför surfstranden Zurriola i Gros och där ni garanterat får lugn och ro och en fantastisk måltid.
        • Muxumartin: Modernt baskiskt kök i Gamla Stan med ekonomisk avsmakningsmeny.
        • Restaurante Rita: Ung kock, bra service och spännande meny på andra sidan floden (från gamla stan).
        • Bodegón Alejandro: Modernt kök i Gamla Stan.
        • Galerna. Modern mindre restaurang som satsar på Michelinstjärna nära Zurriola-stranden.
        • Gros. Bor ni i stadsdelen Gros vid Zurriola-stranden kan ni utgå från gågatan Peña y Goñi, där har ni en mängd pintxo-barer, restauranger och mycket uteserveringar. Solnedgången avnjuter man bäst nere på muren i kvarteret Sagûes längst ner i hörnet där stranden slutar och där surfklubben Groseko har en bar på sommaren, det finns även en hel del andra barer längs med husen vid parkeringen. Efter det kan ni gå vidare till Bar Teorema för en GT med lokalbefolkningen om ni fortfarande är törstiga eller till La Gintoneria Donostiarra om ni känner ett behov av att kunna välja mellan 100 olika ginsorter och orkar vänta på spektaklet när bartendern ska ha sina 15 minuter i solen.

         

        Med bil. Har ni bil och en nykter chaufför (man är noga med nykterheten numer även i Baskien) så rekommenderar vi alltid att ta en sväng ut på landet och besöka en av alla fantastiska gårdsrestaurangerna. Till exempel:

        • Patxiku Enea. Traditionell asador, grillrestaurang.
        • Rekondo. Dit spanske kungen går, en av världens bästa vinkällare.
        • Zuberoa. Ofta omnämnd som en av de bästa traditionella restaurangerna i Baskien. (bra och dyrt).
        • Petritegi Sagardotegia. Ciderhus med resturang öppen hela året, ni kan dricka cider direkt ur tunnorna och leva som en äkta bask.

         

         

        Hör av dig till oss på info@jwatours.com så berättar vi mer.

      Upplev Baskien med oss

      Efter 20 år i Baskien vill vi dela med oss av alla otroliga upplevelser som finns i regionen. Så ta hjälp av oss inför din resa hit.

      En del av JWA Tours

      Upplevbaskien.se är en del av resebyrån JWA Tours.

       

       

      Kontakta oss

      +34-617919026

      info@jwatours.com

      Allmänna Villkor
      Sekretesspolicy
        Alla inlägg
        ×
        ×
        Allmänna Villkor
        Bokningspolicy
        För att säkerställa bästa möjliga service för våra kunder har vi som policy att betalning måste ske i samband med bokningen före det datum som framgår av fakturan. På alla resor och producentuppdrag med en total faktura på 1500€ eller mindre måste det fulla beloppet betalas för att garantera bokningen. För fakturor över 1500€ kräver vi en deposit på 50% för att garantera bokningen och resterande 50% måste betalas senast 90 dagar före uppdragets startdatum som framgår av fakturan. För resor/uppdrag med startdatum mindre än 90 dagar efter bokning måste hela beloppet på fakturan betalas för att garantera bokning. Av inbetalt belopp är 500€ bokningsavgift vilken ej är återbetalningsbar.
        
        Avbokning
        Även om vi förstår att det kan ställa till sig ibland så återbetalar vi på grund av våra underleverantörers avbokningsregler 0% av det inbetalda restbeloppet (restbelopp = totalt pris på faktura minus bokningsavgift 500€) om avbokningen sker mindre än 14 dagar före startdatum.
        
        Vid avbokning 14 till 31 dagar före resans/uppdragets start återbetalas 50% av restbeloppet.
        Vid avbokning 31 till 60 dagar före resans/uppdragets start återbetalas 75% av restbeloppet.
        Vid avbokning 61 eller fler dagar före resans/uppdragets start återbetalas 100% av restbeloppet.
        
        Ovanstående är de generella avbokningsreglerna för grupper/evenemang. På våra schemalagda öppna resor kan vi erbjuda mer flexibla avbokningsregler beroende på hur resan ser ut, fråga gärna vad som gäller för just din resa. Annars står det alltid på resespecifikationen.
        
        Om betalning för restbelopp ej inkommer senast 61 dagar före resans/evenemangets start skickar vi ut en påminnelse via mail och är restbeloppet fortfarande inte betalt inom tidsfristen ser vi det som en avbokning och har rätt att sälja resan till någon annan.
        
        Avbokning måste göras skriftligt via mail till info@jwatours.com och gäller från första efterföljande vardag.
        
        Vi arbetar med lägsta och högsta antal deltagare på öppna resor och priset förutsätter att det minsta antalet deltagare är uppnått. Vi meddelar dig direkt när lägsta antal deltagare är uppnått vilket brukar ske i god tid före avfärd. Se vad som gäller för just din resa och boka inte flyg utan möjlighet att avboka innan vi har bekräftat att resan blir av. Om vi som arrangör ställer in resan av andra skäl än force majeure återbetalas hela det inbetalade beloppet inklusive bokningssavgiften. Eventuellt inställd resa skall meddelas deltagarna senast 30 dagar före avresa. Vår utgångspunkt är alltid att kunna garantera resan senast 90 dagar före resans startdatum.
        
        JWATours har inget ersättningsansvar i händelse av inställd resa med anledning av force majeure, civil eller militär nödsituation, naturkatastrofer, strejker mm.
        
        Avbeställningsskydd
        Det är kundens ansvar att teckna avbeställningsskydd och vid all avbokning krävs läkarintyg. Eventuella återbetalningar på grund av sjukdom sköts via ditt försäkringsbolag och vid eventuell avbokning på grund av sjukdom rekommenderar vi att du kontaktar ditt försäkringsbolag.
        
        Försäkringar
        JWATours är registrerad resebyrå enligt EU-direktiv och innehar resegaranti enligt den baskiska statens bestämmelser för försäkringar och garantier för försäljning av paketresor till privatresor.
        
        Resebyrånummer för registerkoll CIE 2458.
        JWATours
        C/Intxaurrondo 60, 4a
        20015 San Sebastián
        Spanien.
        
        Kan kontrolleras genom att gå in på baskiska turistmyndighetens hemsida el departamento de turismo del Gobierno Vasco där ni går in på Plan your trip och sedan Travel Agencies https://tourism.euskadi.eus/en/
        
        Det är kundens ansvar att teckna reseförsäkring med en fullgod hälso- och olycksfallsförsäkring som även täcker eventuell hemtransport. På resa i Europa är det fördelaktigt att ta med sig ett EU-kort. Kortet ger dig rätt till medicinsk behandling i medlemsstaterna på samma villkor som landets egna medborgare.
        
        JWATours täcker inte kostnader och har inget ersättningsansvar i händelse av skador på person eller egendom till följd av oansvarigt användande av den utrustning som ingår i resan, t.ex cyklar, surfbrädor eller annat.
        
        JWATours reserverar sig för mindre ändringar i programmet. Det kan gälla tidpunkter, val av hotell, matställe etc. Eventuella ändringar skall inte drabba produktens totala kvalitet.
        ×
        Sekretesspolicy
        För JWA Tours (ägare och ansvarig för Upplevbaskien.se) är personlig integritet viktigt och där vi eftersträvar en hög nivå av dataskydd. I denna policy förklarar vi hur vi samlar in och använder personuppgifter. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text.     
                                     
        Vad är en personuppgift och vad är en behandling av personuppgifter?                 
        Personuppgifter är alla uppgifter om en levande fysisk person som direkt eller indirekt kan kopplas till den personen. Det handlar inte bara om namn och personnummer utan även om till exempel bilder och e-postadresser. 
        Behandling av personuppgifter innebär allt som vi utför med personuppgifterna. Varje åtgärd som görs med personuppgifter kallas en behandling, oavsett om den utförs automatiserat eller manuellt. Exempel på vanliga behandlingar är insamling, registrering, organisering, strukturering, lagring, bearbetning, överföring och radering.                                                                                                                                            
        
        Personuppgiftsansvarig
        För de behandlingar som sker genom upplevbaskien.se är JWA Tours personuppgiftsansvarig. Organisationsnummer: CIE 2458. Adress: JWATours, C/Intxaurrondo 60, 4a 20015 San Sebastián, Spanien.                
        
        Vilka personuppgifter samlar vi in om dig och varför?   
        JWA Tours kommer att behandla de personuppgifter som du lämnat till oss eller som vi samlar in på webbplatsen upplevbaskien.se genom cookies (se nedan för detaljer) i syfte att identifiera dig som besökare, återkoppla samt fullfölja våra åtaganden gentemot dig. De personuppgifter som JWA Tours kan komma att behandla om dig som kund är information:                                                                                                                                                      om din dator, inklusive IP-adress, geografisk plats, webbläsartyp och -version samt operativsystem; om dina besök på och din användning av denna hemsida, inklusive referenskällan, besökets längd, sidvisningar och hemsidans navigeringsvägar; information som du anger för att prenumerera på våra e-postmeddelanden och/eller nyhetsbrev, till exempel ditt namn och din e-postadress; information som genereras när du använder vår hemsida, inklusive när, hur ofta och under vilka omständigheter du använder den; 					        information i alla former av kommunikation som du skickar till oss via e-post eller vår hemsida, inklusive dess innehåll och metadata.
        
        Vi använder er personliga information främst för statistiska ändamål och direktmarknadsföring. Häri ingår: att administrera vår hemsida och verksamhet; att anpassa vår hemsida åt dig; att göra det möjligt för dig att använda tjänsterna som är tillgängliga på vår hemsida; att leverera tjänster som är köpta via vår hemsida; att skicka kommersiell kommunikation som inte är i marknadsföringssyften; att skicka e-postmeddelanden som du specifikt har begärt; att skicka vårt nyhetsbrev via e-post till dig om du har begärt det; att ge			                                  tredje parter statistisk information om våra användare (men dessa tredje parter kommer inte att kunna identifiera en enskild användare från informationen); att						     hantera förfrågningar och klagomål från eller om dig angående vår hemsida; att			     bekräfta ditt samtycke av vår hemsidas användarvillkor (inklusive övervakning av privata meddelanden som skickats via vår hemsidas privata meddelandetjänst). 					
        
        Cookies/Kakor 
        Vår hemsida använder kakor. En kaka är en fil som innehåller en identifierare (en sträng med bokstäver och siffror) som skickas av en webbserver till en webbläsare och lagras av webbläsaren. Identifieraren skickas därefter tillbaka till servern varje gång webbläsaren begär en sida från servern. Kakor innehåller vanligtvis inte information som personligen identifierar en användare, men personlig information som vi lagrar om dig kan vara länkad till informationen som är lagrad i och erhållen från kakor. Vi använder:                                                 1) Sessionscookies (en tillfällig cookie som upphör när du stänger din webbläsare eller enhet). 2) Varaktiga cookies (cookies som ligger kvar på din dator tills du tar bort dem eller de går ut). 3) Förstapartscookies (cookies som sätts av webbplatsen du besöker). 4) Tredjepartscookies (cookies som satts av en tredjeparts webbplats. Hos oss används dessa i första hand för analyser, t.ex. Google Analytics.).									                             
        
        De cookies vi använder förbättrar normalt sett de tjänster vi erbjuder. Blockerar man alla kakor kan det komma att ha en negativ inverkan på hemsidans användbarhet.
        
        Du kan själv styra användningen av cookies
        Genom att godkänna denna policy eller genom att använda Upplevbaskien.se samtycker du till behandlingen av cookies enligt vad som sägs här. Om du inte accepterar att cookies används kan du stänga av cookies i din webbläsares säkerhetsinställningar. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade cookies raderas (se webbläsarens hjälpsidor för mer information). 	    
        
        Hur länge sparar vi dina personuppgifter?    				               
        Upplevbaskiens skyldighet och allmänna åtagande oavsett ärende är att agera skyndsamt och ansvarsfullt. Lagring sker så länge som det kan anses vara relevant och nödvändigt för respektive ändamål.                                    
        
        Utlämning av personlig information
        Vi kan lämna ut din personliga information till någon av våra anställda, professionella rådgivare och underleverantörer som är rimligt nödvändigt för de syften som anges i denna policy. Vi kan lämna ut din personliga information till medlemmar i vår företagsgrupp som är rimligt nödvändigt för de syften som anges i denna policy. Vi kan utlämna din personliga information: i en mån vi är skyldiga att göra det enligt lag; i samband med pågående eller framtida domstolsförfaranden; för att upprätta, utöva eller försvara våra juridiska rättigheter (inklusive att lämna ut information till andra i syfte att förebygga bedrägerier och förminska kreditrisken); till köparen (eller den blivande köparen) av alla företag eller tillgångar som vi är i process (eller överväger) att sälja. 
        
        Radering av personliga uppgifter 
        Om man vill avbryta våra utskick kan man alltid säga upp prenumerationen på nyhetsbrevet, genom ”Avsluta nyhetsbrev” som finns i sidfoten längst ner på upplevbaskien.se. Om du har frågor eller invändningar om hur JWA Tours tillämpar dessa regler och behandlingen av dina personuppgifter, eller på egen hand har svårt att radera eller ändra felaktiga uppgifter, kontakta då oss på info@jwatours.com.
        
        Cookieanvändning
        Vi använder kakor för att säkerställa en smidig webbupplevelse. Genom att fortsätta antar vi att du accepterar användningen av kakor.
        Läs mer