Gå tillbaka till webbplatsen

Vandra på egen hand i Baskien -

pilgrimsleden längs med kusten

Vi har skräddarsytt ett vandringspaket längs med kusten där boende och transport av bagaget ingår.

11 april 2021

Härlig kustnära vandring

Inlandsleden i all ära och visst låter det härligt att kunna ta två månader och finna meningen med livet och bli frälst på köpet. Men alla har vi inte två månader. Kanske vill vi inte ens bli frälsta? Kanske är vi bara ute efter några dagars härlig vandring i fantastisk miljö och vill unna oss lite av livets goda när vi ändå håller på? Tack och lov finns det alternativ. Vi har en fantastisk upplevelse som vi erbjuder våra kunder där vi man vandrar 3 etapper utmed kusten och verkligen får uppleva den baskiska kulturen, naturen och människorna och djuren som hör hemma här. Vandringspaketet innehåller 4 övernattningar och ni startar med en natt i San Sebastián men vi kan givetvis lägga till fler nätter före eller efter. Varför inte slappa på stranden några dagar efter att ni har vandrat klart? Många väljer även att spendera en natt eller två i Bilbao och kanske vill ni även besöka Rioja när ni ändå är här. Några av världens mysigaste vinbyar ligger bara en dryg timme bort. Ni bor på små hotell och casa rurales i kustbyarna längs med pilgrimsleden och vi ser till att ert bagage transporteras mellan boendena varje dag.

Etapp 1 - San Sebastián till Zarautz

Vandringen startar från vår gode vän Garikoitz charmiga casa rural som ligger uppe på en höjd ovanför San Sebastián med utsikt rakt ut över det Kantabriska havet. Vill ni hellre bo nere i stan går det givetvis lika bra, pilgrimsleden passerar faktiskt rakt igenom San Sebastián. Vandrar gör ni helt i er egen takt längs med våra favoritleder utefter kusten. Det är enkelt att hitta och ni behöver mest koncentrera er på att njuta av den fantastiska utsikten. Ibland följer ni pilgrimsleden och ibland följer ni en lokal led men allt är noggrant beskrivet i informationen ni får av oss. Där finns det utförliga beskrivningar av allt såväl som karta och även länkar till tracksen via appar om ni skulle vilja ha det. Ofta räcker det dock att följa stigen:) På första etappen följer ni pilgrimsleden hela vägen och vandrar längs med ryggen på det lilla berget Igeldo (det heter ju monte/berg på spanska men en svensk skulle nog snarare kalla det för en höjd) och ner till den lilla fiskebyn Orio. Här kan man ta en kaffe innan ni avslutar med att gå längs med vinodlingar och över ytterligare en höjd där ni kan se Baskiens riviera breda ut sig. Efter cirka 15 kilometer kommer ni ner på den långa sandstranden i surfparadiset Zarautz där ni kan passa på att ta er ett välförtjänt dopp eller ett glas på någon av de många barerna längs med stranden.

Etapp 2 - Zarautz till Zumaia

När ni kommer fram till det lilla hotellet i Zarautz står väskorna och väntar på er och ni kan fräscha till er och passa på och njuta av folklivet i byn och bekanta er med det fantastiska baskiska köket. Zarautz har en trevlig gammal del med mycket charmiga byggnader. Byn är ett populärt semestermål för baskerna själva under sommarmånader och helger och många som bor i inlandet har lägenheter i kåkarna som ligger längs med den långa stranden. På andra dagens vandring ger ni er rakt in i vad som är epicentrum för den baskiska vinproduktionen. På sluttningarna ner mot havet runtom Zarautz och grannbyn Getaria odlar man Hondarribi Zuri-druvan som är huvuddruvan i det vita pärlande vinet Txakoli som ni givetvis måste prova. Ni vandrar i princip rakt igenom vinodlingarna och förbi kustbyn Getaria där vingårdarna ligger på rad och ni kan passa på att få en guidad visning och äta lunch. Dagens vandring är den kortaste etappen av de tre och avslutas i Zumaia efter dryga 11 kilometer. Även det en liten kustby som är mest känd för sina imponerande och unika klippformationer. Unika eftersom de är ett av få ställen där man tydligt kan se avlagringar miljoner år tillbaka i tiden och känd efter att de unika klippformationerna figurerat i tv-serien Game Of Thrones.

 

Etapp 3 - Zumaia till Deba

Vårt smultronställe i Zumaia har bara fyra rum men brukar vara det allra mest omtyckta och ägaren Mark förbereder en utsökt organisk frukost som ger er kraft och lust inför den kanske vackraste kuststräcken längs med hela den Kantabriska kusten. Här följer ni den vit- och rödmarkerade leden längs med el Flysch som klippformationerna kallas. Ni vandrar upp till kapellet San Telmo som ligger precis ovanför stranden Itzurun i Zumaia där man vid lågvatten kan se klipporna fortsätta ner i havsbotten och ut i havet. Leden fortsätter längs med kusten genom kohagar och förbi utkikspunkter. Har ni tur träffar ni på vår vän Joxe Mari som brukar stå längs med vägen och sälja kylda drycker när andan faller på annars gäller det att ha med eget vatten och eventuell picknick då ni inte passerar några byar innan ni efter dryga 15 kilometer kommer ner till Deba där vandringen avslutas. I Deba bor ni på pensionatet Zumardi som ligger ett stenkast från stranden. Även Deba är en charmig liten by varifrån ni kan ta det baskiska närtåget Euskotren till Bilbao om ni vill avsluta er resa där eller vill åka direkt till flygplatsen. Ni kan också givetvis ta tåget tillbaka till San Sebastián och avsluta med några lata dagar på stranden och fortsätta njuta av atmosfären och den goda maten.