Gå tillbaka till webbplatsen

Upplev Rioja, Spaniens Toscana

 

Nytt år med nya nya förhoppningar. En av våra stora förhoppningar är att vi får spendera mycket tid i underbara och lättillgängliga Rioja under 2021.

30 december 2020

Mycket mer än vin

Som vi skrev i vårt förra inlägg håller vi allt vad vi har i form av tummar och korsade fingrar för att vaccinet ska ha den efterlängtade effekten och världen så sakteliga ska börja öppnas igen under våren 2021. Även om resandet kan återupptas och några flygbolag förhoppningsvis har överlevt så känns det både säkrare och mer ansvarsfullt att börja med att besöka platser där man på ett enkelt och naturligt sätt kan hålla avstånd och där alla är vana vid vad det innebär att ta emot gäster och anpassa verksamheten till vår nya verklighet. Rioja-regionen är mest känd som en region där man producerar vin för skandinaver men det är också en oerhört vacker region med ett intagande landskap och små och välbevarade byar som utöver alla bodegor, vingårdar och vinodlingar även bjuder på fantastisk gastronomi.

Vackert som en dröm

Att ta bilen, eller bussen, ner igenom Baskien mot Rioja är en fantastisk upplevelse där man på bara 1,5 timmar får se hur det baskiska kustlandskapet övergår i djupa skogar för att sedan plana ut i jordbruksmark i det baskiska inlandet när vi närmar oss de Kantabriska bergen som skiljer den autonoma regionen Baskien från Rioja. Vi stöter på Ebro-floden och när vi kör igenom tunneln som delar Baskien och Rioja är det som att komma till ett annat land. På andra sidan bergen ser vi plötsligt bara vinodlingar som sträcker ut sig så långt ögat kan se. Vinodlingar, vingårdar, små byar och de Kantabriska bergen som fond i bakgrunden. Vi föredrar att hålla oss uppe i de norra delarna där både vinet är godare och byarna och landskapet är vackrare och det är också där som vi skapat vårt fantastiska kontaktnät med noggrant utvalda leder, stigar, vingårdar, byar, pensionat och restauranger där vi känner ägarna personligen.

Tradition möter nytänkande

Rioja är Spaniens äldsta vinområde och numer ett strålande exempel på hur man kan förena tradition och modernitet. Att åka till Rioja är som att åka tillbaka 50 år i tiden, de små byarna ser fortfarande ut som de alltid har gjort och de flesta vingårdar är fortfarande familjeägda men tittar man noga upptäcker man också det moderna. Den nya generationens vinmakare har skapat bodegor designade av berömda arkitekter och vinturismen har gjorts mycket mer tillgänglig. Men även om en och annan futuristisk skapelse bryter av det traditionella landskapet här och där så består Rioja ändå mest av små mysiga byar befolkade av jordnära vinbönder som tycker om att dela med sig av sitt kunnande och kärlek till vin.

Aktiva upplevelser i det fria

Trots att man nu satsar mycket på vinturism är det fortfarande väldigt lugnt och skönt i Rioja. Våra cykel- och vandringsleder går längs med i princip otrafikerade småvägar och rakt genom vinfälten. Vi bor i byar som är stora nog att ha både barer och restauranger och pensionat och ett charmigt byliv men som huvudsakligen bebos av bybor och där man kan hålla precis så mycket avstånd som man vill och ändå ta del av allt det vackra och det goda. Vi var nere senast i september inbjudna av den baskiska delen av Rioja, Rioja Alavesas, vinturistförening och redan då hade de full koll på hur man genomför alla aktiviteter, provsmakningar och besök på ett säkert sätt. På deras hemsida kan ni gå in och titta på ännu fler vackra bilder och få en ännu bättre uppfattning om vad ni kan vänta er i Rioja Alavesa.

Våra byar

Hela vårt tänkande bygger på att erbjuda upplevelser och aktiviteter som vi själva älskar och om vi ibland låter för inspirerade är det oftast för att vi så gärna vill dela med oss av det vi själva tycker så mycket om. Utöver Baskien upplever vi att Rioja är en okänd liten pärla som har så mycket av det skandinaver brukar tycka om att erbjuda; vacker natur, fantastiskt vin och god mat. Och så det där lilla extra. Det är mysigt och högt i tak och människorna är nyfikna och varma. Tycker ni om att cykla kan ni hoja bekvämt mellan byarna samtidigt som vi ser till att ert bagage skickas mellan de små hotellen eller pensionaten. Vi har vänner över hela Rioja men cyklar gör vi framförallt mellan de här fantastiska byarna. Laguardia, Ezcaray, San Vicente de la Sonsierra och Haro.