Gå tillbaka till webbplatsen

När San Sebastián blir Donostia

Vi berättar om bästa tiden att besöka Baskien, vi raljerar och vi tar oss an mediebilden av San Sebastián.

26 januari 2021

Formulär 1A

Vi brukar skämta om formulär 1A. De svenska dagstidningarnas och magasinens årliga resereportage från San Sebastián. De flesta skandinaver som är intresserade av resor har nog fått med sig att det finns god mat och en fin strand i San Sebastián vid det här laget. De vet att baskiska tapas, s.k. pintxos, pryder bardiskarna och att staden har världens högsta koncentration av Michelin-stjärnor per capita. Detta har lett till att vi har väldigt höga hotellpriser och att det kan vara svårt att ta sig fram i gamla stan på somrarna bland alla rödbrända hipsters, fulla frassar och hysteriska japaner som gör varje pintxo till en Insta-story. Gamla stan rymmer inga hemligheter längre. Det finns inga små anonyma ställen dit lokalbefolkningen går, inga ”hidden gems” att upptäcka. Allt finns noggrant beskrivet av nån influencer eller foodie som bloggar och på ställena som för 20 år sen revolutionerade pintxo-kulturen finns numer bara trötta och utarbetade servitriser och servitörer kvar. Tack och lov är la Parte Vieja, det äldsta kvarteret i San Sebastián, bara ett kvarter bland tusentals andra i Baskien och högsäsongen under sommaren är kort. Vi pratar hellre om det Baskien som finns bortom formulär 1A, bortom Gamla stan i San Sebastián och bortom juli och augusti.

Resa till San Sebastián eller Donostia?

Visst kan man åka till San Sebastián på sommaren om man tycker om sol, bad och ett intensivt folkliv med allt vad det innebär. I juli och augusti är staden full av semesterfirare från alla håll och kanter. Vi som bor i stan rynkar lite på näsan och drar oss tillbaka till våra kvarter eller ut på landet och upp i bergen. Vi himlar lite med ögonen när spanjorerna pratar om fantastiska ”Sanse” (i Baskien säger vi Donostia!) och längtar till hösten när vi får vår älskade stad tillbaka igen. Trots att sommarturismen ända sen drottning Maria Cristinas dagar har varit en viktig inkomstkälla för staden anser sig ändå staden och dess invånare lustigt nog stå över denna enkelspåriga och vulgära form av turism. Men pengar kommer till pengar som Janne ”Loffe” Carlsson förklarade och den lilla krets av hotell- och restaurangägare som med de styrande i stadens välsignelse kontrollerat turismen de senaste decennierna fyller kistorna under sommaren. The show must go on. Hotellpriserna rusar i höjden och det är otroligt svårt att få tag på boende. Som besökare kan det vara komplicerat att boka bord på restaurangerna och det där lättsamma flanerandet från bar till bar som man ser framför sig förvandlas till en tjurrusning framför packade amerikaner i gamla stan.

Att Uppleva Baskien

Resereportage och guideböcker i all ära men vill man verkligen uppleva Baskien är det bara att skippa formulär 1A. Besök oss på våren, försommaren eller hösten. Våren börjar redan i april och hösten fortsätter långt in i november. Stränderna och den goda maten får man ändå och det unika och charmiga Baskien finns varken på stjärnkrogarna eller på La Concha-stranden. Precis som inga spanjorer säger Caramba kommer ni inte heller att träffa några basker på pintxo-barerna som nämns i guideböckerna. Ta med er ett par bekväma skor och upptäck regionen på riktigt istället. Upplev den otroligt levande baskiska kulturen ute i byarna. Besök fantastiska traditionella restauranger uppe bland kullarna eller vandra några etapper på pilgrimsleden längs med kusten och bli förälskad i det fantastiska landskapet. På en vecka hinner ni med både stad, kust, berg och en avstickare till Rioja. Ni kan vandra, cykla eller flanera runt och provsmaka rött vin, torr cider och Txakoli, det pärlande vita vinet, längs med vägen och givetvis passa på att njuta av Donostia (San Sebastián) och Bilbao tillsammans med oss andra. Matupplevelserna blir minnesvärda och landskapet och kulturen förälskar er. Baskerna är gladlynta och stolta och älskar att visa upp sin region men det ska helst vara på deras villkor. Ibland kan reglerna vara snåriga men vi förklarar gärna. Vi har knäckt koden efter 20 år och ser till att er upplevelse av Baskien blir precis så bra som ni hoppas på.