Gå tillbaka till webbplatsen

Cykla på egen hand i Rioja

– upplev vin, mat, kultur och natur

Vi är otroligt stolta över vår självguidade cykelresa i Rioja där ni får uppleva de allra vackraste vyerna och byarna i hela Rioja

31 maj 2021

Cykelsemester i Rioja

Efter många års cyklande och ständiga resor hit och dit över hela Rioja tycker vi oss ha hittat det absolut bästa sättet att från cykelsadeln få se så mycket som möjligt av allt det vi älskar i området under tre cykeletapper och med fyra övernattningar. Perfekt att kombinera med några extra dagar i Bilbao eller San Sebastián. Likt vår husgud Afzelius som i sången hade kuskat genom hela landet hundra gånger upp och ner har även vi sett nästan varje mätbar fläck av Rioja. De böljande vinfälten gör oss lyriska, de Kantabriska bergen gör oss stumma och visst får även Ebrofloden oss att bli gråtmilda in i märgen. Solen lyser allt som oftast från en klarblå himmel och från april till november regnar det väldigt lite. Perfekt väder för att cykla med andra ord!

Att det finns vin i alla färger och former vet säkert de flesta och även maten är en stor anledning till att vi alltid längtar tillbaka till Rioja. Området lämpar sig ypperligt för en dagsutflykt men har man tid och tycker om att cykla tycker vi att en cykelresa genom det fantastiska landskapet är det absolut bästa sättet att uppleva och lära känna Rioja. Vi har noggrant utformade dagsetapper som ringlar sig ner genom vinfält och längs med småvägar nästan utan trafik. Ni stannar till och övernattar i små byar och ger både själ och hjärta tid att knyta an till och njuta av miljön. Ni cyklar efter våra detaljerade kartor och kan också lägga in alla tracksen i era telefoner. Bagaget körs mellan boendena så att ni kan koncentrera er helt och fullt på att bara njuta.

Etapp 1 – Ezcaray till Haro, 36km

Ni flyger enklast in till Bilbao och därifrån är det sen 1,5 timmars transfer ner till Ezcaray som är en liten by på 1130 meters höjd på väg upp i bergen. Här checkas ni in på Palacio Azcarate, ett ombyggt litet slott från 1700-talet, där ägarinnan Zeneida tar emot er. Vår cykelkille Jota dyker även han upp på hotellet och lämnar ut hybridcyklarna till er under kvällen. Dagen efter börjar ert äventyr när ni cyklar på en så kallad Via Verde dvs en gammal järnvägsvall i behagligt sluttande terräng ner mot Haro. På vägen dit cyklar ni bitvis längs med El Camino Francés, pilgrimsleden, och kan passa på att ta en kaffe i en av de mest berömda pilgrimsorterna på leden, Santo Domingo de la Calzada, där vi absolut tycker att ni bör besöka den imponerande katedralen. Efter det tar ni er sakta men säkert in i vinlandskapet och passerar Casalarreina innan ni är framme vid dagens slutmål; Riojas vinhuvudstad Haro. 

Strax nedanför Haro vars centrum och gamla stad ligger uppe på en höjd ligger den berömda el Barrio de la Estación, området kring järnvägsstationen. Det var närheten till järnvägen och förbindelsen med Bilbao som gjorde att många av de allra äldsta vingårdarna i Rioja startades här i slutet av 1800-talet. Numer kan man vandra runt och besöka eller bara köra tastings på till exempel Muga, Roda, Viña Tondonia eller Cune som alla ligger bara minuter ifrån varandra. Under dagen rullar ni sakta ner från 1100 höjdmeter till Haros 500 meter över havet. Resten av veckan bjuder inte på några större höjdskillnader utan det är ganska plant med en och annan backe för att få upp pulsen och flåset.

Etapp 2 – Rundtur Haro, 25 km

Efter en angenäm natt på lilla Hotel Arrope I Haros centrum där Nor och de andra tar hand om er ger ni er ut på en upptäcktsfärd på några av de vackraste cykellederna i Rioja. Eller cykelleder och cykelleder, egentligen cyklar ni fram genom vinfälten på en blandning av småvägar och grusvägar där ni oftast bara stöter på en och annan vinbonde i traktor som är ute och arbetar. Dagens etapp tar er förbi några av de allra bästa områdena för vinframställning i hela Spanien och ni passerar flera trevliga små byar där ni kan dricka kaffe, ta ett glas vin och äta lunch. Genom hela dagen sicksackar ni er fram mellan la Rioja och den baskiska lilla enklaven i Rioja som heter Rioja Alavesa som även om den rent fysiskt ligger i regionen la Rioja så tillhör den administrativt regionen Baskien.

För er som vill ha en extra liten utmaning rekommenderar vi avstickaren upp till den lilla pyttebyn Rivas de Tereso som ligger längst upp mot de Kantabriska bergen. 26 mantalsskrivna och två restauranger. Allt detta och mycket mer finns noggrant beskrivet i era cykelinstruktioner och de tracks ni får av oss innan ni börjar cykla. Under eftermiddagen återvänder ni till hotellet i Haro och kan passa på och besöka de bodegor ni inte hann med första kvällen eller varför inte avnjuta Riojas paradrätt, grillat lamm, på någon av alla restaurangerna i byn.

Etapp 3 – Haro till Laguardia, 38 km

Efter en god frukost lämnar ni ert bagage i lobbyn där vår bagagekille Jose plockar upp det och sen står det och väntar på er på boendet i Laguardia när ni kommer fram under eftermiddagen. Dagens etapp är den längsta under resan och en orgie i vinfält där ni i sakta mak cyklar förbi, och rakt igenom, San Vicente de la Sonsierra, Baños de Ebro och Navaridas innan ni kommer fram till den vackraste byn i Rioja; Laguardia. Här övernattar ni på ett litet casa rural som ligger inbyggt i ringmuren och där ägaren Fabienne ser till att ni har det bra. Laguardia grundlades på 1100-talet och har en välbevarad ringmur runt hela byn och även en intrikat tunnelsystem under hela byn som byggdes i försvarssyfte men som sedan har använts för att lagra och framställa vin. Fortfarande finns det ett par bodegor i byn som gör vin nere i katakomberna och som man kan besöka.

Om ni följt bloggen, eller lyckats förkovra er på annat håll, vet ni att Spanien under många århundraden bestod av mindre kungadömen och i Rioja cyklar ni flera dagar längs med floden Ebro som förr i tiden fungerade som gränsflod mellan kungadömet Navarra i norr och kungadömet Castilla la Mancha som började på andra sidan. På dagens etapp cyklar ni därför igenom flera före detta befästa byar med bevarande ringmurar som ligger strategiskt uppe på höjder. I byn San Vicente de la Sonsierra passar det fint att ta en kaffe och besöka kyrkan längt upp i byn där ni har en fantastisk panoramautsikt över nejden. San Vicente är den byn i Rioja som har flest bodegor i förhållande till sin folkmängd och ni cyklar förbi flera av de producenter som brukar hålla till i toppen av recensenternas poängsystem. Folk i området är dock inte så imponerade av vinrecensenter och vinmagasin. Här är vinodling fortfarande jordbruk och traditioner som gått i arv i generationer. Vin är en livsstil och en passion som sysselsätter de flesta som bor här och gör att byarna fortfarande sjuder av liv och erbjuder en fantastisk möjlighet för besökare att ta del av en annorlunda vardag.